آنتن موبایل چیست؟
نویسنده : جواد حبیبی
در شبکه موبایل اولین بخشی که مستقیما با گوشی موبایل در ارتباط است به لفظ عوام آنتن موبایل و به تعبیر تخصصی BTS که مخفف Base Tranceiver Station است، می باشد .
در حقیقت BTS همان فرستنده و گیرنده های کوچکی هستند که در نقاط مختلف شهر نصب می شوند و به کمک انها مشترکین آنتن دهی می شوند.برای داشتن یک لینک باید فرستنده ی BTS را هم فرکانس با گیرنده ی گوشی و گیرنده ی BTS را هم فرکانس با فرستندهی گوشی تنظیم کرد.به فرستنده TX و به گیرنده RX می گوییم.
هدف از راه اندازی ایستگاههای بی تی اس دو مورد است:
1.تامین پوشش رادیوپی(بیشتر در جاده ها و یا نقاطی که سیگنال ضعیف هست)
2.تامین نیاز های ترافیکی
برد هرآنتن در مناطق صاف و کاملا هموار حداکثر حدود 30 تا 35 کیلومتر می باشد ولی برد مفید 20 کیلومتر است.
زمانی که سیگنال رسیده از ایستگاه مقابل از سیگنال دریافتی ار سیگنال پشت سر قوی تر باشه قسمت گیرنده موبایل شما بروی فرکانس سیگنال قوی تر یا قوی ترین(در حالتی که از چند ایستگاه سیگنال دریافت می شه مثل داخل شهر ها) سوئیچ خواهد کرد به این عمل handover می گویند و در چند نانو ثانیه رخ می دهد و برای انسان قابل تشخیص نیست.
هر سلول 3 سکتور دارد که در هر سکتور حداکثر چهار TRX فعال می شود به ازای هر TRX هشت مشترک می توانند همزمان صحبت کنند پس هر ایستگاه حداکثر 96 مشترک را برای مکالمه پشتیبانی می کند.
TRX مخفف transciever یعنی مجموع فرستنده و گیرنده میباشد. (transmitter & receiver) و به واحدی اطلاق میشود که وظیفه ارسال و دریافت اطلاعات را به عهده دارد.
البته بعضی TRX ها شامل کانالهایی برای ارسال اطلاعات عمومی به مشترکین و یا حمل اطلاعات سیگنالینگی می باشد.
سلولها به صورت شش وجهی های منتظم هستند تا بتوانند تمام نقاط را آنتن دهی کنند.
به دلیل اینکه هر BTS دارای چند TRX می باشد و ممکن است در محدودهی آنتن دهی یکدیگر قرار بگیرند جهت جلوگیری از تداخل هر TRX را را روی یک فرکانس تنظیم می کنند به طوری که هیچگاه دو TRX در یک BTS و یا دو TRX از دو BTS مجاور با یکدیگر هم فرکانس نمی شوند.به همین دلیل نیاز است که تعداد زیادی فرکانس دراختیار داشته باشیم.به این تقسیم فرکانس FDMA گوییم.بدین صورت که در باند GSM دو دسته فرکانس ایجاد می شود.یک دسته فرکانس برای ارسال BTS به گوشی به نام DOWN LINK و یک دسته فرکانسهای دریافت BTS از گوشی به نام UP LINK.
تجهیزات بی تی اس در ایران توسط دو شرکت نوکیا و زیمنس تامین می شود.شرکت زبمنس تجهیزات خود را بصورت نصب شده بر روی یونیت بی تی اس قرار میدهد ولی نوکیا بصورت جداگانه.
یونیت بی تی اس به دو صورت Indoo و outdoor وحود دارد که indoor باید درون کانکس قرار گیرد که البته به دلیل تولید گرمای زیاد تجهیزات حتما باید از کولر استفاده گردد.در نوع outdoor که بصورت ضد آب میباشد امکان قرارگیری دز فضای آزاد وجود دارد.لازم به ذکر است که کلیه تجهیزات بی تی اس باید توسط چاه ارت گراند شوند.